top of page

VERHAAL

Veevoer vertelt het verhaal van Kim, Bas en Michael. Drie kansarme jongeren die leven in een achterstandswijk. Dagelijks hebben ze thuis te maken met agressie, emotionele mishandeling en verwaarlozing. Wanneer ze in aanraking komen met hun nieuwe klasgenoot: Daniël, die ogenschijnlijk uit een welvarend gezin komt, grijpen ze de kans om met zijn vieren hun levens een nieuwe wending te geven. Samen met Daniël besluiten ze zijn eigen ontvoering in scène te zetten om zo losgeld af te troggelen van de vader van Daniël. Hiermee hopen ze te kunnen ontsnappen aan hun omgeving maar dit plan loopt al snel vreselijk uit de hand.

DOEL

Films kunnen een grote impact hebben op de kijker. Helaas zijn er niet veel fictiefilms die over armoede & huiselijk geweld gaan en al helemaal niet van Nederlandse bodem. Door een veilige omgeving te creëren waarin de thema’s bespreekbaar worden gemaakt bij de leerlingen geven wij mensen het gevoel dat ze niet alleen zijn. Ook hopen we dat mensen gestimuleerd zullen zijn om zelf stappen te durven zetten om hun situatie te verbeteren.

 

Wij zijn veel met jongerenwerkers in gesprek geweest bij wie de leerlingen makkelijk doorstroom kunnen vinden naar professionele hulp. Door te bespreken hoe leerlingen met de contactpersoon op school in contact komen of bij welke instanties zij laagdrempelig terecht kunnen hopen we dat het makkelijker wordt om hiervoor te kiezen. Het is heel begrijpelijk dat het voor iemand heel lastig is om de stap naar de autoriteiten te zetten. Zo was er een jongen waarmee de makers op school zaten die constant met blauwe plekken in de lessen verscheen. Iedereen kon zien dat er wat bij hem thuis speelde maar niemand heeft er iets aan gedaan.

PROGRAMMA

Door een toegankelijk medium zoals film te gebruiken en hiermee de klas in te gaan hopen we onderwerpen zoals huiselijk geweld bespreekbaar te maken. Wij denken dat zij eerder geraakt zullen zijn door een verhaal dat visueel verteld wordt en er daarna meer ruimte is om hierover in gesprek te gaan met elkaar en misschien zelfs gelijken te vinden.

 

Na de film van 35 minuten is er ruimte voor vragen en volgt er een nagesprek met jongerenwerkers en een aantal van de makers die hierin zijn opgeleid aan gerenommeerde theater- en filmopleidingen. Door onze samenwerking met de gemeente Haarlem, het Druckerfonds en Cinecrowd kunnen wij dit programma aanbieden.

 

Neem bij interesse contact op met Susan Joyce via:
susan.straybaboon@gmail.com

bottom of page